Friday, August 17, 2007

KOMINIKE 2: IZMEĐU AUTORITETA I SILE

Posle fijaska tzv. Nacionalnog filmskog festivala u Novom Sadu, ozbiljno je poljuljan autoritet srpskih filmskih oligarha. Sada se nalazimo u predrevolucionarnoj fazi u kojoj svim šrafovima njihovog sistema postaje jasno da iza njihove pozicije ne stoji nikakav autoritet već čista neligitimna sila. Pošto oni u svojim rukama nikada i nisu imali ništa sem blefa i lažnog autoriteta, polako su počeli da gube ovo drugo, što će se odraziti na njihove odnose sa finansijerima i političarima koji im daju novac.

U tom svetlu treba gledati veštačku tišinu stvorenu posle Nacionalniog festivala. U tom svetlu treba gledati njihovo kukavičko bekstvo sa filma, koji su uništili, na televiziju, koju su već počeli da uništavaju.

Svojim manipulacijama medijima i pretnjama pojedincima, oni su samo uspeli da stvore tišinu pred javnošću, međutim, svima koji treba da znaju šta se dešava sa srpskim filmom je odavno jasna razmera njihovih manipulacija i neznanja. Katastrofalno niska gledanost njihovih televizijskih proizvoda pokazala je užeglost njihove kreativnosti i nemoć da privuku sveže i ozbiljne saradnike.

Gnev njihovih donedavnih lakeja, i lojalnih manjinskih partnera, govori o tome da su i u njihovim redovima nastale tenzije, ali te sukobe treba pratiti budno pošto postoji mogućnost da jedna mafija zameni drugu i onda promene koje su započete neće imati svrhe. U predstojećem periodu treba jako pažljivo pratiti ko će kome u vrhu srpske filmske oligarhije zabiti nož u leđa, i treba takve sukobe raspirivati, ali takođe ne treba zaboraviti da su svi oni izašli iz iste škole pogleda na filmsku produkciju.

Neka tako i bude. Nama je radi spasa srpskog filma, preko potrebno da oni nastave da čine pogrešne poteze koji će ih do kraja razobličiti. Do sada smo bili tolerantni i radovali se svakom dašku svežine i kvaliteta, ali u stvari da bi se oni uništili, i mi moramo postati destruktivni.

Isto tako, molimo sve časne ljude da ih se okanu pošto njihov koncept neumitno – poslovno, kreativno, biološki – mora propasti.

Mi samo osećamo da je se sada nalazimo u trenutku kada se ta neumitnost može ubrzati, kada se može generisati pravi pervrat, pre neizbežne tačke kada ih Tijanić, Mitrović i Matić kojnačno išutiraju iz naših života.

Ukoliko perepustimo da se njihov krah desi svojim prirodnim tokom, izgubićemo još par godina života i odvikavaćemo srpski narod od srpskog filma još neko vreme a onda će nam biti teže da se vratimo u bioskope.

12 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Mislim da bi Tijanića i Mitrovića trebalo išutirati iz naših života tj. staviti ih na krajnju marginu, da saznaju kakav je ukus blata u Stepojevcu ili smrad železničke kolomasti u Ćupriji. Naravno da sam više besan na one koji su možda ovde bitniji - "podizvođače", o kojima se u kominikeu br. 2 uglavnom i piše.
Koliko Matić ima veze sa svim tim... nemam pojma, tako da se ograđujem.

Nego, kada već pišemo o "ljudima koji su upropastili srpski film", mislim da bi bilo dobro navesti i neka imena?!

10:40 AM  
Anonymous Anonymous said...

slazem se sa idejom da da bismo njih unistili i mi moramo postati destruktivni...samo treba da se dogovirimo kako...

12:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

kako nema matic veze? pa maticevu novu seriju snima bjela!

bravo nevini! i dobro je sto im ne pominjete imena, ko zna-zna a tekst je jasan onima koji znaju!

12:15 PM  
Anonymous Anonymous said...

Spas je u low budget hiper produkciji van tog njihovog uzeglog stila koji furaju a koji vise nema veze ni sa cim a kamoli sa filmom ili televizijom. Ustvari ima veze sa pranjem para, a to i nije tako beznacajna stavka u njihovim dnevnim rasporedima

12:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tacno za Matica i Bjelu, hvala. Eto, pomenusmo imena.
Ne slazem se za low-budget hiperprodukciju, jer nazalost u vecini slucajeva nizak budzet znaci i nizak kvalitet (ne uvek, znam, ali najcesce) tako da je vrlo moguce da bismo dobili nesto sto je i gore od ovoga sto sada imamo.

5:57 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ako bismo krenuli logikom ko zna-zna onda ne bismo ni pisali tekstove (jer ko zna-zna šta želim da kažem) pa ni komentare (jer - ko zna-zna kako ja želim da prokomentarišem taj tekst).
Protiv sivih eminencija i vladara iz senke se ljudi najbolje bore tako što govore njihova imena, jer oni tako izlaze iz sivila koje im daje snagu i koje ih zaklanja od vrednovanja i daje im zaštitu.
Ne insistiram na imenima.

Moram samo da kažem da me je vest od pre par meseci (objavljena na ovom blogu) da Radoš Bajić snima seriju nekog opskurnog naslova, pa i njegov intervju sa Dubravkom Lakić prilično porazila. Mene jako interesuje da li je ta vest istinita? Ne pitam bezveze, jer je ovde objavljena ona glupost o dobitnicima na Gradskom konkursu i ovaj blog je za mene nepotrebno izgubio jedan deo kredibiliteta.

2:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

Alal vera.
Potpisujem.

7:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ууу, па ово је прави манифест!

2:41 PM  
Blogger Ivan Bevc said...

Bravo, podrzavam 100%.

2:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sta je problem sa Bjelom? Covek je isao u jagnjece brigade, snimao filmove kako je mogao. Mozda malo prao svoje, mozda malo tudje pare, mozda malo krao ali napravio je neke solidne filmove.Neko drugi nije napravio ni to. On je preuzeo svesno takav rizik i onda dosao do delimicne monopolske pozicije. Verovatno je ona bila neka nagrada za rizik koji je preduzimao u vremenu kada je sticao i dolazio do svojih filmova i uspeha.U celoj ovoj frci koliko se meni cini, stvar je samo politicke odluke davanja i usmeravanja para u odredjenom pravcu. Pre su te pare isle nekim delom do Bjele. On je bio kreator i distributer jednog obrasca, jednog pravca srpskog filma. Na neki nacin zauzeo je te pozicije. Dekle, koliko sam iz vase price shvatio distributer je bajat i potrosen bilo kreativno bilo da vise nema nikakav kvalitet niti viziju ili su mu presecene pare? Da li se sada trazi licnost neka nova ili poznata sa vec nekim dobrim oreolom ali, koja ce zauzeti jaku, jaku poziciju iz koje ce moci da stvari kanalise u drugom pravcu ili pravcima? Ne bih reakao da je problem bio ili je samo u ljudima tipa Bjela. Oni su zaposeli jedan deo prostora i love, ali kako je moguce da niko drugi nije nista uradio? Da li je moguce da su Bjela i ne znam jos ko zaposeli svu lovu i sav prostor? Mozda su oni zaposeli samo neki svoj domen, a drugi potencijalni distributeri nisu nasli svoje kanale drzavne, privatne i paradrzavne sponzore?
Ako je Bjela ili neko drugi ne znam ko imao deo tala ili price ili cega vec sta je sa ostalim delom ne znam u kom postotku, ali nemojte mi reci da su Bjela i ne znam jos ko imali sve?

7:15 PM  
Anonymous Anonymous said...

Naravno da ne, teze je rabotati ...

5:04 PM  
Anonymous Anonymous said...

Good fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.

12:41 AM  

Post a Comment

<< Home