Saturday, September 22, 2007

ZORAN TADIĆ R.I.P.

Pre dvanaest dana upokojio se Zoran Tadić, jedan od najznačajnijih i najunikatnijih reditelja jugoslovenskog filma.
Zoran Tadić je u saradnji sa Pavaom Pavličićem bio najdosledniji predstavnik kriminalističkog filma u jugoslovenskoj kinematografiji, a poseban element fantastike koji su unosili u svoje filmove čini ih relevantninm evropskim autorima svoga doba.
Iza Tadića ostao je niz značajnih naslova među kojima se naročito izdvaja RITAM ZLOČINA koji spada u sam vrh antologijskih dela jugoslovenskog filma.
Pored svojih dela, Tadić nam je ostavio i odlične putokaze u kom pravcu treba da se rade žanrovski filmovi na našem podneblju, i ohrabrenje da su filmovi koji idu nasuprort preovlađujućem glavnom toku ipak izvodljivi.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Ritam zlocina" je zaista jedan od najboljih filmova SFRJ... da ne pričam i ja o značaju kriminalistočkog žanra, mogu samo da kažem da je zaista šteta što Tadić nije radio još više. Nadam se da će biti sledbenika ili bar onih koji njegova dela koriste kao svetionik.

3:31 PM  
Blogger Ivan Bevc said...

Nisam propustao filmove tog tandema kad god bi se pojavili u ovdasnjim bioskopima.

btw. nekako mi secanje sugerise, ako me ne vara, naravno, da su njihovi filmovi imali losiji tretman u odnosu na "normalne" pa su uglavnom tesko stizali do Kozare i Jadrana...pre su igrali u Kosmaju i 20. oktobru.

3:40 AM  

Post a Comment

<< Home