Thursday, November 01, 2007

KOMINIKE 10: ČETVRTI ČOVEK REDUX

Potrebno je sačekati punu kritičarsku recepciju ČETVRTOG ČOVEKA i videti prve rezultate sa blagajni kako bi kostatovali gde se ovaj film pozicionirao u sferma srpskog majnstrima.

Naime, iako je generalni utisak svih onih koji redovnije gledaju filmove da je ČETVRTI ČOVEK nedopustivi pastiš već odavno prevaziđenih klišea koji se više ni ne sreću u bioskopskom filmu već uglavnom u DTV radovima, čini se da je srpska javnost u potpunosti zadovoljna filmom.

Naravno, stoji argument da ta javnost nema pojma o filmu i ne zna šta gleda ali isto tako stoji i argument da upravo ti koji ne znaju ništa vode našu kinematografiju i da je dobro što se pojavio model ortodoksnog žanrovskog filma koji je njima prihvatljiv.

Samim tim, ČETVRTI ČOVEK nije učinio medveđu uslugu srpskom žanrovskom filmu kao mnogi raniji pokušaji već je uspeo da ga legitimiše na jedan solidan način i da ga uključi u okvire srpskog mejnstrima.

Konceptualno gledano, ČETVRTI ČOVEK jeste film kakav je potreban našoj kinematografiji, film koji shvata da je dominantan žanr naše svakodnevice triler i da tako treba da bude i na filmu, film koji prepoznaje da su reperrtoaerskom mejnstrimu potrebne zvezde i ambiciozni zapleti i jedino što se može zameriti ČETVRTOM ČOVEKU jeste da nije naročito emancipovan film u parametrima onoga što žanrovski film danas predstavlja u svetu.

No, do dobrog filma će se doći kroz praksu. Prvo treba uspostaviti kanal za nastajanje žanrovskih filmova a zatim treba dostići nivo puke relaizacije žanrovskih konvencija i konačno kao krajnji cilj stoje oni žanrovski filmovi koji prevazilaze konvencije žanra.

ČETVRTI ČOVEK je za srpsku kinematografiju ono što je bio SHIRI za korejsku. Koreji je bilo potrebno deset godina da od filma kao što je SHIRI uznapreduje do HOSTa.

Nadamo se da će i Srbija za deset godina proizvesti svoj HOST.

18 Comments:

Anonymous Anonymous said...

a mi se nadamo da ces ti Dimitrije prestati da seres,jer tvoj film nije nista drugo do proseravanja copy/paste americkih tinejdz komedija.da je valjao,snimio bi se.

12:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nisam siguran da ce jedno solidno ostvarenje kao sto je Cetvrti covek biti zamajac necem novom u srpskom filmu.Taj film pati od svih decijih bolesti savremenog srpskog filma. Nit je prava drama, nit pravi akcioni triler.A nije Nikita ili..... Za pohvaliti je hrabrost kojom se DB,Vojska i svemoguce paravojne formacije prikazuju u filmu,bez trunke opravdanja,kao sto je bio slucaj u Balkanskim pravilima, Natasi....A nije ni sramno prikazivanje srpske "odgovornosti" za sva sranja u poslednjih 15 godina. Naravno, u tom zanru "odgovornosti" je Goran Markovic apsolutni sampion. Nikada necu zaboraviti Gorana kako sa suzama u ocima,poput traktora ili Transforersa,gazi po grobovima nastradalih u Srebrenici. Ili ona cuvena recenica kada,kukujuci nad svojom sudbinom, prica kako mu DB zabranjuje da se bavi svojim "poslom",da ga prati i da sticemo utisak da se Goran doziveti sudbinu Curuvije, Stambolica,Dade Vujasinovic...Steta sto Zeka nije bolje iskoristio super ideju o svinjcu,koji je paradigma srpske "mafije".

5:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zanimljiva analiza i pokusaj pozicioniranja jednog, izgleda da se svi slazu, ipak solidnog ostvarenja...

5:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

Solidno? Pre pristojno ostvarenje... Naravno, i ova konstatacija potiche od chinjenice da je srpska kinematografija duboko zagazila u besmisao... Ali, na premijeri dezmekastog srpskog Bourne-a pod rednim brojem "4 chovek" pokazalo se da smo "samo" u tunelu (a ne rupi): Trejler filma "Charlston za Ognjenku" je upalio ne samo shibicu, nego FAROVE srpske kinematografije.
Trejler koji je dobio aplauz? Kada ste to poslednji put doziveli?
Charlstonovci, ubacite u petu i pokazite da Srbija nije kino-trulex!

9:21 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ma Koja je faca, iako je debeo. Da ne preterujes malo sa tim Carlstonom? A i koji su to Carlstonovci?

9:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pa ja bejah na premijeri, iskreno i nije bio neki aplauz za carlston...mada trejler deluje super, koliko ga rade nije ni cudo. Ipak je to najskuplji srpski film ikada, nadajmo se da ce opravdati ocekivanja, Meni dosta deluje kao Ameli Pulen, doduse na osnovu trejlera je tesko zakljuciti

11:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Brate samo da ti kazem nije trejler Carlstonka dobio aplauz vec pocetak filma jer smo ga cekali sat vremena u kojima su nas ubili reklama a i trejlerima! E sad ukratko za mene licno film: film 4covek je svetlo u tunelu nase kinamatografije u svakom pogledu! Trejler za Carlston su upropastili bio je mnogo bolji onaj duzi promotivni ovaj sa zadnji kadrom nji dvoje u plamenu a ona u crvenoj haljini je kao za spansku serija Ruzna Leti! Najvece odisevljenje mi je trejler za Shishanje, jedva cekam - taj mali mi je velika nada! I Zeka je bio pa malo lutao ali evoga vraca se dobro je

1:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pricajte sta zelite, ali ja u zivotu nisam cekao ni jedan domaci film, a "Charleston and Vendetta" zeljno iscekujem... Zasto? Zato sto je totalno nova ekipa ljudi... Nisu ni "burazeri", ni "svetski, a nasi", ni "ruzicasti", a ni "dunjo moja Natasa"-tim...
Ali, ako me razocaraju, domacem filmu zauvek kazem: Bye, bye...

1:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pa sad, nisu burazeri...pogledaj malo sta su dimitrije & co pisali jos dok je film bio u fazi ideje...To je valjda ista ekipa koja se klela u Sejtanovog ratnika pa onako prosla... Svejedno, sve to nema veze ako je film dobar, cekam i ja Ognjenku i nadam se najboljem...

1:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ma daj ne serite svi nego radite nesto. Snima li iko ista od vas? Ili se svi vadite kako ste od strane vecine luzera sa sansom postali manjina koja sa talentom nema priliku. Svi sto snimaju su neciji samo vi jadni niciji. Dosta bre! Daj uradite bolje od ovih sto rade pa seri po njima onda sa dokazom da mozes da obrises dupe. ... Oba filma su ima odlicne najave i super bioskopske trejlere. I ne pamtim a stariji sam od svih vas verovatno da se nisam smorio sto sam dao pare za kartu za domaci film...Alo pa cetvrti covek je zapoceo revoluciju i produkciono i zanrovski...kako izgleda film nevreujem da je sniman u srbiji a ovaj mali je uspostavio nas novi zanr srpski triler...nova era srpskog filma i jedva cekam nastavak sa carlstonom sa shishanjem i azdahom...

1:57 PM  
Anonymous Anonymous said...

PO MENI CETVRTI COVEK JE VEC SEBI OBEZBEDIO MESTO U 10 NAJBOLJIH DOMACIH FILMOVA SVIH VREMENA

6:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ko je od vas gledao makar JEDAN domaci film u poslednjih 10 god. a da se nije smorio? cetvrti covek je uzbudljiv, hrabar i iskren film. Malo li je?

3:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hocemo nesto novo! Sejtanovci su imali muda... A "IIII covek" ima muda velika samo za ovu sredinu!
Ognjenka, neka je sto puta cica, ima najveca od svih :)

8:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

sine ovde sve sami anonimusi
john doo-ovi pa niko ne apsi
ako se podpishesh na komentaru !!!

a i ako si anonimus, moseh se pratiti po IP adresi, koju ostavljash samim ulazkom na blog ako je ova eipa naravno upalila neki od tracker i statistika za tako shto

nisam josh gledao 4 choveka, al gleda mi se

i bice neshto (ne previshe) od srbske kinematografije

moci ce novi kosovski ciklus(i) da se prave uskoro

al takav smo mi narod mali pogan, zasran do chela i ushiju

teshko ce to malim umivanjem da se skine

kinematografiji treba isto veliko chishcenje pa tek onda ozivljavanje

al vratice se RODE, tj dinosaurusi

nema frke

i novi Zecevic, pa Charlston
dogodine Dragojevic, i Shishanje (btw da nema negde taj trailer na webu?)

i zeljko mitrovic na filmu sve je OK

kako puno svega znam
koji sam car

ko da je moj b(r)log
udzi nemo se izuvash

1:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

4C je imao zakljucno sa nedeljom
(4 dana + premijera) 17 000 gledalaca, subota je bila gledanija od petka, nedelja od subote.Dnevni rast je nesto manje od 30 %. U petoj nedelji prikazivanja Promeni me ima 44 000 gledaoca. Zvanicni podaci.

6:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

Samo napred!

9:36 AM  
Blogger chenlina said...

chenlina20151217
coach outlet
air jordans
ugg boots for women
jordan retro 11
uggs outlet
hollister
ugg slippers
the north face outlet
coach outlet
hollister co
ugg sale
cheap jordans
cheap oakley sunglasses
uggs clearance
pandora jewelry
tod's shoes
cheap ray ban sunglasses
cheap uggs for sale
north face outlet
michael kors handbags
christian louboutin outlet
louis vuitton outlet
toms shoes
uggs on sale
louis vuitton handbags
ugg boots
ugg boots outlet
canada goose outlet
uggs boots for women
michael kors outlet
ugg australia
polo ralph lauren
hollister uk
nike air max
christian louboutin
coach factory outlet
mont blanc pens
fake oakley sunglasses
the north face uk
oakley sunglasses
as

9:42 PM  
Blogger Unknown said...

qzz0528
michael kors outlet
moncler jackets
michael kors handbags
under armour outlet
air huarache
freshjive clothing
coach outlet
jordan shoes
nike shoes
new balance shoes

12:00 AM  

Post a Comment

<< Home