Thursday, August 07, 2008

OPSADA KANLI KULE

B92 je preneo vest o ishodu ovogodišnjeg hercegnovskog festivala. Komentari su suvišni.

Nagrade hercegnovskog festivala
Reditelji filmova "Moram spavat anđele" Dejan Aćimović i "Ja sam iz Titovog Velesa" Teona Strugar Mitevska podelili su ovogodišnju nagradu "Zlatna mimoza" za najbolju režiju na 22. festivalu filmske režije u Herceg Novom.
Ova dva filma, prema obrazloženju žirija čiji je predsednik Lordan Zafranović a članovi Dinko Tucaković i Nikola Vukčević, svaki na svoj način "autorski originalno a bioskopski efektno, predstavljaju vrh režijskog izraza na ovom festivalu". Mitevska je dobitnica i Nagrade direkcije 22. hercegnovskog festivala filmske režije, koja je ustanovljena u znak sećanja na Milana Žmukića, osnivača filmskog festivala u Herceg Novom.
"Srebrna mimoza" za režiju pripala je Darku Bajiću za film "Na lepom plavom Dunavu" jer, kako smatra žiri, "Bajić ovim filmom potvrđuje ulogu jednog od vodećih autora srednje generacije, majstorski vlada svim aspektima zanata i jednu žestoku priču uspeva da približi najširoj publici".
"Bronzanu mimozu" su podelili Stefan Arsenijević za ostvarenje "Ljubav i drugi zločini" i Marija Perović za film "Gledaj me". Arsenijević je u svom prvom dugometražnom filmu na superioran način demonstrirao poznavanje svih atributa rediteljskog posla i gradi pitak i već prepoznatljiv stil, navodi se u obrazloženju žirija i dodaje da Perovićeva nastavlja tendenciju novog talasa crnogorskog filma koji se okreće urbanim temama na osoben način, koristeći potencijal domaćeg glumišta. Žiri je odluke doneo jednoglasno, a kako je na izjavio Zafranović, presuđivale su nijanse. Kao poseban kvalitet žiri pozdravlja novu koncepciju festivala, koji je fokusiran na najznačajniji segment filma - režiju, i njegovu otvorenost prema regionu, ističući visoke domete i ujednačenost selekcije, što bi moralo da se postavi kao imperativ festivala i ubuduće.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home